Loading...
  • Ilije Stojadinovića 24/a, 11000 Beograd, Srbija
  • Pon - Pet od 12h do 20h / Sub od 09h do 14h
+381 65 99 91 91 5

Detalji projekta

  • Date September 7, 2020

Blefaroplastika(Blepharoplasty) je operacija u kojoj se vrši korekcija očnih kapaka. Može se raditi pojedinačno, operacija gornjih ili donjih očnih kapaka, a mogu i zajedno. Ova operacija se često izvodi i u sklopu facelifting-a.
Jedna je od najčešće izvođenih procedura u estetskoj hirurgiji koja na vrlo jednostavan način može podmladiti osobu za desetak godina. Često se ne radi samo iz estetskih razloga, u smislu podizanja kapaka zbog mlađeg izgleda ili radi preoblikovanja izgleda očiju, već i zbog medicinskih/funkcionalnih razloga, tj. kada je višak kože na gornjim kapcima toliko izražen da ometa vid.

Priprema, operacija i postoperativni period:
U zavisnosti od potreba i želja pacijenata, svaka operacija se razlikuje tačnije svakom pacijentu se pristupa individualno osluškujući njegove potrebe i želje a poštujući principe lastične hirurgije.

Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji i postupak je sledeći:
Hirurg obeleži predeo kože koji će biti uklonjen. Primeni se anestezija koja će eliminisati bol i smanjiti krvarenje, a potom se pristupa operaciji. Višak kože i masno tkivo kapka se odstrani. Operacija traje oko 45 minuta/sat vemena i istog dana pacijent može ići kući.
Otok je prisutan, a često i hematom, te je zbog toga preporučljivo držati hladne obloge. Operacija i postoperativni tok su bezbolni. Oporavak traje od 7 do 14 dana. Konci se uklanjaju nakon 5,6 dana.
Ožiljak nakon ove operacije je praktično neprimetan, jer se nalazi u predelu prirodne brazde, odnosno u preklopu kapka.
Blefaroplastikom se postiže vraćanje prvobitnog izgleda očnih kapaka, kakve je pacijent imao u mladosti. Odmah nakon operacije i oporavka osoba izgleda svežije i odmornije, otvorenog pogleda koji odlikuje mladje osobe.
Mr sci. med. dr Dragana Petrović-Popović
Specijalista plastične, rekonstruktivne I estetske hirurgije